Pages

Thursday 24 March 2011

Плетене на ризници - част 1 - Основни инструменти

Като запален майстор на ризници, едно от нещата за които мислех да използвам този блог е за да напиша един куп упътвания и наръчници относно правенето на ризници - било за инструменти, работа,  видове плетки и т.н.

ОСНОВНИ ИНСТРУМЕНТИ

Плетенето на не-нитована ризница(за нитованата по късно) изисква съвсем прости неща. По нататък човек може да се сдобие с по-полезни инструменти - най-вече електрифицирани за да ускори процеса на работа.

За плетенето
2 чифта обикновени клещи








Добре е да е чифт с който може да се работи лесно в продължение на дълъг период от време. Дребни модификации като увиване на дръжките в нещо могат да помогнат в борбата с мазолите.


Кривочовки.











Не са задължителни но при работа с малки халки са полезни.

За рязане на халките

Малка ножица за арматура












От най-малките модели, така че да може да се използва с 1 ръка свободно или с 1 ръка ако другото рамо е хванато някъде.

Правене на пружините

Това изисква манивела или шпилка със закачена дръжка на нея. Могат да се направят от какво ли не, важното е да е гладка тръбичка. Особеност е, че диаметърът на манивелата трябва да е малко по-малък от този на желаните халки - пример - 8мм манивела дава халки с 9 мм вътрешен диаметър.









Това са най-основните инструменти за плетене на ризница които могат да се намерят във всяка железария и не струват почти нищо. Те изискват само ръчен труд, но и не вдигат шум. Иползването на електрически инструменти ще бъде описано в част втора.

1 comment:

  1. ӏ think ωhat you posted maԁе а ton οf sense.

    Howeνer, whаt about this? suppoѕe you аdded a littlе infoгmation?
    ӏ mean, I ԁon't want to tell you how to run your blog, however what if you added a post title that makes people want more? I mean "Плетене на ризници - част 1 - Основни инструменти" is a little boring. You should look at Yahoo's home
    ρagе аnd note how they creаte
    post heаdlines tо grab people to click. Yοu might
    try adding a video oг a гelated picture or two tο get pеople excited аbout what you've written. Just my opinion, it could bring your posts a little livelier.

    my blog post: payday loans

    ReplyDelete